Voorstelling: het Mobiel Crisisteam Oostende-Veurne

Het Mobiel Crisisteam Oostende – Veurne is sinds juli 2019 gefaseerd gestart en stelt vanaf 30 september 2019 aanmeldingen open voor alle huisartsen.

Het Mobiel Crisisteam staat voor korte, intensieve crisisbegeleiding in de thuiscontext, bij personen met een acute psychiatrische/psychische problematiek. Het doel is een residentiële opname voorkomen of verkorten. Tijdens de begeleiding wordt gefocust op de crisisgegevens die zich op het moment van de aanmelding aandienen en wordt samen met de cliënt – en dienst context – op zoek gegaan hoe er stabiliteit kan terugkeren.

 

De criteria voor aanmeldingen zijn:

1) de cliënt is tussen 18 en 64 jaar

2) er is sprake van een acute psychiatrische/psychische problematiek in de thuissituatie

3) de cliënt verblijft binnen de regio (zie kaartje)

4) de cliënt geeft toestemming om aan te melden

 

Op basis van voorgaande elementen beslissen we of we al dan niet op een eerste interventiegesprek gaan. We bekijken wat noodzakelijk is voor de cliënt. De intensiteit en duur van het traject kan variëren afhankelijk van de noden van de cliënt en zijn levenssituatie. Er is een maximum begeleidingsduur van vier weken. Gezien het intensieve karakter van de begeleiding werken we met een shared caseload. Tijdens de begeleiding blijven de verwijzer en behandelaar betrokken.

Indien andere diensten (zowel binnen als buiten de Geestelijke Gezondheidszorg) willen aanmelden, gebeurt dit na overleg met een arts: de arts verbonden aan de dienst of de huisarts van de cliënt. We vragen dat de arts zelf de aanmelding doet in functie van een medische inschatting.

 

Het team is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit dr. Hellebuyck & dr. Evens (psychiaters), Charlotte De Ly (teamverantwoordelijke), Petra Proksch (therapeutisch coördinator) en 9 trajectbegeleiders (psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werker en ergotherapeut).

 

Aanmeldingen kunnen gebeuren, op werkdagen tussen 8u30 – 17u00. In het weekend kunnen aanmeldingen gebeuren tussen 9u00 – 17u00, met planning van een eerste gesprek ten vroegste op maandag.

 

Aanmeldingen MCT Oostende – Veurne: 0471 68 11 49

Cliënten die verblijven in één van volgende gemeenten: De Panne, Veurne, Alveringem, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, Gistel, Oudenburg (+ vanaf november Diksmuide)

 

Aanmeldingen MCT Brugge: 050 30 18 65

Cliënten die verblijven in één van volgende gemeenten: Blankenberge, De Haan, Knokke-Heist, Damme, Zuienkerke, Brugge, Jabbeke, Beernem, Zedelgem, Torhout, Ichtegem, Koekelare (+ vanaf november Kortemark)

Voor meer info, zie www.netwerkggzregionw-vl.be

Info afkomstig van Extern