Info-avond dikkedarmkanker op 19/03

 

Met jaarlijks 5000 nieuwe gevallen, is dikkedarmkanker in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Elk jaar sterven ongeveer 1750 mensen er aan. Om dit sterftecijfer terug te dringen, startte de Vlaamse Overheid in 2013 met een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Want als de kanker in een vroeg stadium opgespoord wordt, is de kans op genezing meer dan 90%. Een vroege opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is en dat je sneller herstelt.

In Brugge lieten in 2017 67,3 % van de mannen en vrouwen tussen 55 en 74 jaar zich preventief onderzoeken op dikkedarmkanker. Een goed begin, maar er is toch nog heel wat werk aan de winkel.

Om nog meer mensen te informeren over dikkedarmkanker en de vroegtijdige opsporing ervan, organiseert OCMW-Zorgvereniging Mintus – Lokale Dienstencentra, met name Ontmoetingscentrum De Dijk (vanaf eind 2019 LDC Den Heerd) een info-avond. Dr. Snauwaert, gastro-enteroloog in het AZ Sint-Jan in Brugge, geeft er een boeiende uiteenzetting over dikkedarmkanker en de vroegtijdige opsporing ervan. Er wordt gefocust op wat je als patiënt zelf kan doen om dikkedarmkanker te voorkomen en wat de rol is van een gezonde levensstijl.

 

 

Meer info: zie bijlage

Info afkomstig van Extern