Bewegen Op Verwijzing helpt inwoners meer bewegen

De gemeenten/steden Oostende, Gistel, Bredene, Knokke-Heist, Brugge en Zedelgem zijn gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er is een maximum van 7 uur individuele begeleiding per kalenderjaar.

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van lage tarieven. Je betaalt de coach maximum 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Deelnemers die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming betalen maximum 1 euro per kwartier. Voor inwoners van Oostende is de deelname van personen met een VT zelf gratis! Er is ook de mogelijkheid om groepssessies bij te wonen. Voor deze sessies betaal je ook minder.

Hoe het werkt:
 
Bewegen Op Verwijzing-coach
Het lokaal netwerk heeft gekozen voor  bekwame coaches die op verschillende momenten in de week in de drie deelnemende gemeentes beschikbaar zijn voor de coaching. De coaching gaat afhankelijk van de woonplaats en de verplaatsingsmogelijkheden van de patiënt door op verschillende locaties, bijvoorbeeld het lokaal ontmoetingscentrum, het sportcentrum, de Sociale Kruidenier of gewoon al wandelend in het park.
Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.
Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom de gemeenten en steden willen feliciteren met hun engagement om Bewegen Op Verwijzing op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.”

Een verwijsbrief wordt aan de huisarts gevraagd.

Voor meer informatie surf naar: www.bewegenopverwijzing.be

Onderstaand de coaches van de goedgekeurde BOV-projecten in onze LMN-regio. Voor Knokke-Heist zijn er 2 coaches: Liselotte Vermeille en John Parisis

Droesja Pinte

0488 45 87 46

kine.droesja@telenet.be

Koningsstraat 79, 8400 Oostende

Coach bekijken

Bram Sorel

0487 55 34 41

oostende.bram@bewegenopverwijzing.be
oostende.bram@bewegenopverwijzing.be

Spuikomlaan 21, 8450 Bredene
Mansveldstraat 9, 8400 Oostende

Coach bekijken

Jelle Maddelein

0476 27 36 42

Oostende.jelle@bewegenopverwijzing.be

Bruidstraat 9, 8470 Gistel

Coach bekijken

Peter Pollet

0475 41 13 78

zedelgem.Peter@bewegenopverwijzing.be

Loppemsestraat 14a, 8210 Zedelgem

Coach bekijken

Pieter Metsu

0472 41 73 55

Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be
Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be
Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be
Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be
zedelgem.Pieter@bewegenopverwijzing.be
zedelgem.Pieter@bewegenopverwijzing.be

Blankenbergse Steenweg 221, 8000 Brugge
Koning Albert I-laan 8, 8200 Brugge
Nijverheidsstraat 112, 8310 Brugge
Hoogstraat 9, 8000 Brugge
Ieperweg 11, 8210 Loppem
Loppemsestraat 14a, 8210 Zedelgem

Coach bekijken

 

Info afkomstig van Extern